Loading...

Follow SAYS Malaysia on Feedspot

Continue with Google
Continue with Facebook
or

Valid
A hotel in Bali, Indonesia is bringing new meaning to "holistic getaway" with its unique offering - puppy therapy!

Image via Instagram @purigardenhotel

Puri Garden Hotel and Hostel is located along Pengosekan street, in the heart of Ubud Village.

It is located approximately 45 minutes away from Ngurah Rai International Airport, and has multiple tourist attractions nearby. 

The puppies make their eagerly-anticipated appearances every Tuesday and Thursday, from 1.30pm to 3.30pm

Image via Instagram @_daniel.ads_

Puri Garden owner Daniel Silva told Daily Mail that the puppies are strays, brought over by Bali Dogs Association. The hotel also makes donations to the association. 

"We saw the benefits for the dogs spending time with the people to help them to be ready for their forever home, and it is a special experience for our guests," Silva told the news daily.

Image via Instagram @kimwelshh

Image via Instagram @purigardenhotel

Besides adorable puppies, the boutique hotel also offers free daily yoga classes and ample places for you to just relax

Image via Instagram @_daniel.ads_

Image via Instagram @ribbin_boww

It is also perfect for solo travellers, as one bed in their dormitory costs only IDR310,000 (approximately RM90) a night

Puri Garden offers female only and mixed dorms, with eight beds in each one. Private rooms start from IDR980,000 (approximately RM290) a night.

No matter which booking you make, all guests are provided with free daily breakfast, yoga classes, and WiFi.

Image via Instagram @purigardenhotel

Image via Instagram @purigardenhotel

Image via Instagram @purigardenhotel

Head over to Puri Garden's website, Facebook, or Instagram to find out more.

Check out these places for a holiday that is closer to home:
Read Full Article
  • Show original
  • .
  • Share
  • .
  • Favorite
  • .
  • Email
  • .
  • Add Tags 
Located in the Philippines, Inflatable Island is the largest floating playground in Asia

Image via @inflatableisland

The island is sprawled across 4,200 square metres, which is equivalent to eight basketball courts side-by-side.

Just off the shores of Subic, the obstacle course is 15 minutes away from Manila by seaplane.

First opened in 2017, Inflatable Island recently introduced the world's largest floating unicorn - UnicornZilla

Image via @inflatableisland

UnicornZilla can fit up to 50 people at a time, so its the perfect spot for those Insta-worthy group shots.

Not only that, it also doubles as a slide.

The island also has other notable courses like the Vortex, Leap of Faith, Wrecking Ball, and more

Even though the obstacle course might look easy, it is recommended you wear active-friendly swimwear as the obstacles can get quite challenging.

Image via @inflatableisland

Image via Inflatable Island

Image via Inflatable Island

Rest and relax on the Pink/Yellow Bali Lounge or the Sunflower Lounge after a full day of activities

Image via @inflatableisland

Image via Inflatable Island

If you're ready for a colourful getaway, prices start from PHP 499 (approximately RM40)

Head on over to their website for more info.

Image via Inflatable Island

Brb, adding this to our holiday wish list!

Image via Giphy

Read more lifestyle stories on SAYS:
Read Full Article
  • Show original
  • .
  • Share
  • .
  • Favorite
  • .
  • Email
  • .
  • Add Tags 

Artikel ini ditaja oleh LBS.

Bila nak beli rumah idaman, faktor yang selalu kita ambil kira mestilah persekitaran yang selamat, harga yang berpatutan, kemudahan disediakan dan kesesuaiannya untuk ahli keluarga

Image via gilahartanah.com

Bila dah lengkap kesemua perkara ni, barulah lega dan tak payah fikir panjang dah untuk beli. Betul tak?

Psst..buat korang yang tengah tercari-cari kediaman untuk korang duduki seisi keluarga, kami nak kongsikan satu projek perumahan yang perfect untuk korang iaitu KITA @ Cybersouth!

Nak tahu kenapa KITA @ Cybersouth ni adalah rumah idaman yang mesti korang miliki? Ini sebabnya..

Image via KITA @ Cybersouth

Kalau korang nak tahu, KITA @ Cybersouth adalah satu perbandaran di tanah rizab Melayu berkeluasan 633 ekar yang direka khusus untuk keselesaan ahli keluarga dan komuniti. Mana taknya, dengan kawasan perumahan yang sepenuhnya berpagar dan lengkap dengan kawalan keselamatan menjadikan KITA @ Cybersouth ni kediaman yang selamat untuk diduduki seisi keluarga.

Kalau korang sukakan lokasi kediaman yang jauh dari keriuhan bandar tetapi mempunyai akses kepada fasiliti awam, KITA @ Cybersouth memang pilihan yang tepat!

Walaupun terletak di koridor selatan Lembah Klang di antara Putrajaya dan Cyberjaya, KITA @ Cybersouth ni adalah berdekatan dengan hab komersial seperti institusi pendidikan, pentadbiran kerajaan, pusat penjagaan kesihatan dan banyak lagi! Melalui 5 lebuh raya utama, ia juga mudah diakses ke bandar-bandar utama di Lembah Klang yang lebih besar.

Yang paling penting, setiap elemen ruang dan pemilihan kemudahan di KITA @ Cybersouth ni adalah diinspirasikan khusus untuk mengeratkan ikatan kekeluargaan, secara tidak langsung menggalakkan semangat kekitaan antara penghuni. Sesuai sangatlah dengan nama KITA @ Cybersouth ni!

Ini antara jenis residensi di KITA @ Cybersouth..

1. KITA HARMONI

KITA HARMONI ni adalah rumah teres bertingkat yang mempunyai 4 bilik tidur dan 3 bilik mandi. Wow.. memang luas dan selesa untuk korang yang ada keluarga besar tu!

Image via KITA @ Cybersouth

2. KITA BAYU

KITA BAYU pula adalah rumah bandar (townhouse) yang berkeluasan 1,346 kaki persegi bagi rumah tingkat bawah dan 1,483 bagi rumah di tingkat atas. Ia juga mempunyai 3 bilik tidur dan 2 bilik mandi.

Image via KITA @ Cybersouth

3. KITA IMPIAN

Untuk pasangan yang baru berkahwin pula, pangsapuri perkhidmatan KITA IMPIAN ni memang sesuai untuk korang. Terdapat 2 jenis pangsapuri iaitu Jenis A (3 bilik tidur dan 2 bilik mandi) dan Jenis B (1 bilik tidur dan 1 bilik mandi).

Image via KITA @ Cybersouth

Nak tengok rumah? Jom datang ke Rumah Terbuka Hari Raya KITA @ Cybersouth. Boleh merewang dengan Chef Zam!

Image via KITA @ Cybersouth

Haa.. sempena Aidilfitri, KITA @ Cybersouth akan mengadakan Rumah Terbuka Hari Raya pada 22 dan 23 Jun ni. Bolehlah korang tengok sekali macam mana rupa dan reka bentuk rumah idaman korang di showroom nanti! Nah details lengkap:

Tarikh: 22 & 23 Jun 2019

Masa: 10 pagi hingga 5 petang

Tempat: Waze – KITA @ LBS Cybersouth

Oh ya, pada 23 Jun jam 12 tengah hari hingga 2 petang, chef selebriti terkenal, Chef Zam pun akan ada untuk sesi Merewang Raya. Bolehlah korang masak sambil mintak resipi dari dia nanti!

Selain makanan dan minuman, ada macam-macam lagi aktiviti disediakan seperti seni melukis henna, pasar lambak dan juga bengkel membuat dream catcher dan terrarium. Tak sabarnya!

Bonus dan insentif tunai menanti korang dengan promosi LBS Bonus KawKaw!

Image via giphy.com

Yang lagi best, korang boleh miliki kediaman idaman korang dengan harga diimpikan melalui rebat dan insentif istimewa pada promosi LBS Bonus KawKaw tau! Korang juga layak untuk dapat insentif tunai sebanyak RM1,888 untuk pembelian hartanah LBS yang terpilih.

Kalau korang adalah pembeli ulangan pula, korang layak nikmati bonus kesetiaan sebanyak 2% rebat tambahan. Wow, memang berbaloi! Promosi ini berlangsung sehingga 30 Jun 2019 sahaja.

Jangan lepaskan peluang keemasan ni guys! Untuk maklumat lanjut, layari www.lbs.com.my.

Tertakluk kepada Terma & Syarat

Artikel di atas dipetik daripada portal OHBULAN! dan diterbitkan semula oleh SAYS Seismik.

LIKE Facebook dan follow Twitter SAYS SEISMIK dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang! Sebelum beli rumah, kenalah baca artikel-artikel ni dulu:
Read Full Article
  • Show original
  • .
  • Share
  • .
  • Favorite
  • .
  • Email
  • .
  • Add Tags 
Apabila bercakap tentang A&W, anda pasti akan terasa nostalgik, bukan?

Sempena hari jadi Rooty Bear, anda boleh menikmati Root Beer Float Single Scoop hanya untuk RM1 pada 19 Jun 201. Promosi ini ditawarkan di setiap cawangan A&W.

Image via @agnes_aru59 (Instagram)

A&W merupakan restoran makanan segera yang pertama di Malaysia. Oleh itu, memang tidak mustahil A&W mempunyai peminat-peminat setia di negara ini. Manakan tidak, restoran ini bukan sahaja terkenal dengan Root Beer Float, malah menu mereka juga sangat pelbagai seperti Waffles, Coney Dog dan Curly Fries. Memang sesuai dinikmati bersama segelas Root Beer Float!

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa terma dan syarat yang anda wajib patuhi untuk menikmati promosi ini:

Image via fbcdn.net

Terma dan syarat: 

Sambil menikmati segelas Root Beer Float, anda juga boleh membawa anak-anak kecil anda untuk menyambut hari lahir Rooty Bear pada jam 8 malam di 36 cawangan A&W yang terpilih ini

Image via herinspirasi

Untuk sehari sahaja, anda boleh menikmati Root Beer Float pada RM1. Jangan lepaskan peluang keemasan ini! :D

Image via @fionaloi (Instagram)

Untuk dapatkan banyak lagi artikel seperti ini, LIKE Facebook Seismik Makan serta FOLLOW kami di Instagram sekarang!

Image via Seismik Makan

Dapatkan banyak lagi makanan menarik dan murah di sini:
Read Full Article
  • Show original
  • .
  • Share
  • .
  • Favorite
  • .
  • Email
  • .
  • Add Tags 
Masa merupakan satu kemewahan yang sentiasa dikejari pada masa kini.

Kerana itu, kebanyakan orang selalunya terlalu singkat masa untuk menyediakan masa makanan untuk keluarga, lalu sentiasa memilih untuk keluar makan ataupun memesan keluar makanan dari restoran.

Ini menyebabkan kebanyakan orang di Malaysia mempunyai tabiat makan yang sangat kurang sihat. Ini boleh dikaitkan dengan pengambilan makanan yang mengandungi garam, gula dan bahan pengawet yang berlebihan.

Image via giphy.com

Tetapi, masakan di rumah tak perlu menyusahkan anda sebenarnya. Kebanyakan masakan lauk boleh dihasilkan dalam kurang daripada 20 minit untuk menghidangkan seisi kkeluarga anda!

Resepi Daging Teriyaki ini bukan sahaja senang untuk dibuat, malah sangat bernutrisi dengan penggunaan bahan-bahan segar sahaja dan juga sayur-sayuran seperti brokoli dan lada benggala.

Dengan rasanya yang masin manis yang pasti dapat menggamit selera sesiapa sahaja, hidangan ini memang ngam untuk dinikmati bersama sepinggan nasi putih panas and telur mata meleleh. Padu betul!

Tonton video di bawah untuk pelajari cara membuat Daging Teriyaki Stir-Fry dengan ringkas sekali:

Resepi Daging Teriyaki Stir-Fry | Stir-Fry Beef Teriyaki Recipe - YouTube

RESEPI PENUH

Image via Seismik Makan

Bahan-bahan

Image via Seismik Makan

Image via Seismik Makan

Cara

1. Dalam periuk kecil, masukkan 1/2 cawan air, 1/4 cawan kicap cair, 1/4 cawan gula perang, 1 inci halia, 4 ulas bawang putih dan 2 sudu besar madu. Renehkan dengan api kecil untuk seketika.

Image via Seismik Makan

3. Dalam kuali yang telah dipanaskan, masukkan 2 sudu besar minyak dan gorengkan 500 gram daging sehingga warna bertukar menjadi keperangan. 

Image via Seismik Makan

5. Masukkan 1 cawan brokoli, 1/2 cawan lada benggala merah dan 1/2 cawan lada benggala kuning.

6. Masukkan sos teriyaki & 2 sudu kecil biji bijan. Masakkan untuk seketika. 

Image via Seismik Makan

Jangan lupa untuk tag #seismikmakan pada gambar-gambar masakan anda di media sosial!

Image via Seismik Makan

Untuk dapatkan banyak lagi resepi ringkas seperti ini, LIKE Facebook Seismik Makan serta FOLLOW kami di Instagram sekarang!

Image via Seismik Makan

Dapatkan banyak lagi resepi daging yang menarik, lazat dan ringkas di bawah: Sempurnakan lagi meja makan anda dengan lauk-pauk yang lain ini:
Read Full Article
  • Show original
  • .
  • Share
  • .
  • Favorite
  • .
  • Email
  • .
  • Add Tags 
Ingat senang ke nak dapatkan gambar pasport yang cantik?

Image via Muslimah Versatile

Cuba korang tengok gambar pasport korang sekarang. Elok ke tak?

Walaupun gambar pasport warna hitam putih je, masa nak ambil gambar tu tetap kena pastikan diri sendiri cantik, handsome, kemas, dan rapi. Maklumlah, gambar yang diambil ni akan diabadikan ke dalam pasport selama 5 tahun.

Jadi, gambar kita tu wajib kena on point supaya kita boleh hidup dengan tenang dan tenteram. Hehe.

Selalunya, urusan nak ambil gambar pasport ni bukanlah susah mana pun. Kita hanya perlu duduk, senyum, dan selesai.

Tapi, pengalaman tu mungkin lain sikit untuk abang botak sorang ni.

Muka dah okay, senyum dah okay, pakaian dah okay, tapi ada pulak satu benda yang tak kena. Rupa-rupanya, kepala botak dia bersinar sangat sampai petugas imigresen kena cover kepala dia untuk kurangkan silau.

Image via Nazirul Nazrin / Facebook

Kejadian lucu ini dikongsi oleh seorang pengguna Facebook, Nazirul Nazrin pada Sabtu, 15 Jun 2019 yang lalu.

Video yang dimuat naik telah pun tular sehingga mendapat lebih daripada 3,000 shares dan 1,200 komen ketika artikel ini ditulis.

"Silau sangat smpai akak imigresen kena tekup kepala," tulis Nazirul

Netizen cukup terhibur dengan video ini dan masing-masing tagged rakan botak mereka di ruangan komen

Image via Nazirul Nazrin / Facebook

Image via Nazirul Nazrin / Facebook

Image via Nazirul Nazrin / Facebook

Steady abang botak!

Image via giphy.com

LIKE Facebook dan follow Twitter SAYS SEISMIK dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang! Dah habis baca artikel ni, sambung yang bawah ni pulak ya!
Read Full Article
  • Show original
  • .
  • Share
  • .
  • Favorite
  • .
  • Email
  • .
  • Add Tags 
There are a few requirements to keep in mind when taking a passport photo.

However, not having a shiny, bald head may just be the least glaringly obvious.

A video of a man taking a passport photo at the Malaysia Immigration Department was uploaded on Facebook on 15 June.

It has garnered over 3,100 shares at the time of writing. 

As the bald man attempted to take a passport photo, the immigration officers realised his shiny head produced too much glare

In an effort to reduce the light hitting the camera lens, officers decided to lend a helping hand.

They improvised by holding two panels above his head.

Image via Facebook

The man can be seen holding back laughter while another officer took his passport photo

While he was successful, the netizen who took the video and others waiting for their turn at the Immigration Department were not.

Laughter can be heard in the background of the 14-second video.

Image via Facebook

Watch the video here:

Check out other Fun stories on SAYS:
Read Full Article
  • Show original
  • .
  • Share
  • .
  • Favorite
  • .
  • Email
  • .
  • Add Tags 
Selamat Hari Raya buat semua! Kami harap raya anda tahun ini betul-betul meriah dan luar biasa berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Image via Giphy

Bagi yang sudah mula bekerja, tak usah hilangkan lagi mood raya. Masih relevan kalau nak berbaju raya dan bawa juadah raya ke pejabat. Raya kan sebulan. Tapi dalam artikel kali ini, kami bukan nak bercerita tentang raya Aidilfitri ya. Kami sebenarnya nak kongsi dengan korang tentang satu-satunya pilihan raya yang unik dan paling menarik untuk korang ikut serta tahun 2019 ini. 

Apa yang best, semua orang pun layak untuk mengundi.

Saingan sengit, ini antara calon yang bakal berentap!

Apa yang menarik pasal pilihan raya ini ialah, calon-calon yang bertanding sebenarnya terdiri daripada 3 menu McDonald’s kegemaran rakyat Malaysia. Pendek kata, sebenarnya kena undi dan pilih makanan yang anda suka je.

Setelah itu, calon yang berjaya menang dalam pilihan raya ini bakal diangkat sebagai hidangan No.1 McDonald’s tahun ini dan anda pula akan dapat manfaat daripada kemenangan tersebut. Nama pun pilihan raya, mesti la ada benefit untuk pengundi kan. 

Berikut adalah antara calon yang bertanding:

CALON 1: McChicken

Image via McD

McChicken mempunyai pengalaman lebih 35 tahun sebagai salah satu menu terbaik pilihan rakyat Malaysia. Sehingga kini, ramai yang masih yakin dengan kemampuan McChicken untuk terus memegang gelaran sebagai menu No.1 di McDonald’s.

CALON 2: Double Cheeseburger

Image via McD

Double Cheeseburger boleh dikatakan banyak membawa pembaharuan di McDonald’s . Mereka yang jemu dengan menu berasaskan ayam banyak berubah arah memilih hidangan kepingan daging lembu lazat dalam Double Cheeseburger.

CALON 3: Ayam Goreng McD

Image via McD

Menu ini antara yang menjadi fenomena dan kegilaan rakyat Malaysia sejak 2017 yang lalu. Nampaknya tahun ini Ayam Goreng McD cuba berentap dan mahu merebut gelaran menu terbaik No. 1 di McDonald’s.

Manifesto ‘mereka’ bukan biasa-biasa ya!

Mood pilihan raya anda akan lagi on sebab ketiga-tiga calon ini juga tampil dengan manifesto dan janji mereka yang tersendiri. Apa yang pasti, anda kena pilih calon yang betul-betul boleh membawa keuntungan kepada kita rakyat jelata! 

Jom kita tengok mana satu tawaran yang best dan kita patut undi.

McChicken:

McD Election 2019 - McChicken Speech - YouTube

Double Cheeseburger:

McD Elections 2019 : Double Cheeseburger Speech - YouTube

Ayam Goreng McD:

McD Elections 2019 - Ayam Goreng McD Speech - YouTube

Jom undi calon pilihan anda? :)

Memandangkan ketiga-tiga calon kita dah bertungkus lumus menawarkan janji serta manifesto kempen pilihan raya yang cukup best. Kami sarankan untuk anda segera mengundi mereka selama tempoh lebih kurang dua minggu ini.

Cara nak mengundi senang je, anda hanya perlu kunjungi cawangan McDonald’s berhampiran dan beli menu yang menjadi pilihan anda. Nak lagi senang, anda juga boleh order terus melalui Drive-Thru atau McDelivery. Alah, macam tak biasa pula!

Image via Tenor

Setiap 1 pembelian bermakna anda dah beri 1 undi kepada calon pilihan tersebut. Lebih banyak anda beli, lebih banyaklah undian yang diterima. Nak lagi best, ajak sahaja keluarga dan kawan-kawan untuk sama-sama support!

Tempoh Pilihan Raya McDonald’s: 13 – 26 Jun 2019

Lokasi Pusat Mengundi: McDonald’s Seluruh Malaysia

Jadi, anda rasa calon mana yang akan menang dalam pilihan raya McDonald’s 2019 ini? Kalau anda nak tahu siapa yang dipilih oleh rakyat Malaysia dalam pilihan raya nanti, anda kena tunggu keputusan pilihan raya diumumkan oleh McDonald’s pada 27 Jun 2019 nanti.

Sebarang maklumat lanjut tentang pilihan raya yang unik lagi melazatkan ini, boleh layari laman sesawang McDonald’s sekarang.

Artikel di atas dipetik daripada portal OHBULAN! dan diterbitkan semula oleh SAYS Seismik.

LIKE Facebook dan follow Twitter SAYS SEISMIK dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang! Terbaiklah team OHBULAN!
Read Full Article
  • Show original
  • .
  • Share
  • .
  • Favorite
  • .
  • Email
  • .
  • Add Tags 
Despite all of the negativity around us, one recent Facebook post has proven that there are truly honest people with good hearts in the world

Malaysian TV host Elaine Daly recently shared a heartwarming story of how her husband lost and found his wallet and handphone on Sunday, 16 June.

From left: Nick Boden with his wife Elaine Daly. Image via The Hive.Asia

"I was driving out to run some errands this morning and Nick was helping me take the baby seat out. While doing so, he accidentally left his wallet and handphone on top of the car," she wrote.

Elaine then drove off only to find that she had a "gazillion missed calls" on her phone when she reached her destination.

Image for illustration purposes only. Image via TalkRoute

"Nick was frantic as he had just gone to the ATM and had a big wad of cash in his wallet," she added

After tracking his handphone, he found that his lost items were somewhere in Petaling Jaya.

He concluded that it all went missing, as it had possibly fallen off while his wife was driving on a highway in PJ.

Not wanting to lose hope, Elaine continued to call his handphone which kept on ringing.

Image for illustration purposes only. Image via Quora

However, about an hour after the incident, a miracle happened

"I get a call from Nick's phone, saying 'Assamualaikum, saya ada handphone. Saya ada di PJ. IC dan wang semua ada'."

It turned out that a 'besi buruk' man named Amin had found Nick's belongings and wanted to return them to its rightful owner.

As what most 'besi buruk' guys do, Elaine explained, Amin must have been looking for things on the ground to collect.

The kind man had apparently found the belongings off the highway and had picked it up

"How crazy is that??? Anyone else would have just taken it! So we [drove] to SS1 Petron and true enough he was there with his bike and cart, with Nick's belongings," Elaine wrote in the post.

From left: Nick and Amin. Image via Elaine Daly/Facebook

She found out that Amin is a Rohingya refugee who lives with his family in Malaysia, and holds a legitimate United Nations High Commissioner for Refugees (UNCHR) card

"[He] is honest and kind. He said if he couldn't reach us, he would have gone to the police station," she wrote.

Elaine and Nick then gave Amin a reward and told him to reach out to them if he ever needed anything in the future.

"Thank you Amin for restoring my faith in humanity, especially in this day and age when there's a lot of bickering and negative noise going on in the world. Nick and I are blessed and eternally grateful!" she added.

Since the post was shared, netizens have been praising Amin for his honesty

Image via Facebook

Image via Facebook

Image via Facebook

You can read the full post here:

Here are other touching moments where strangers reached out to those in need: Stay updated with recent trending news on SAYS:
Read Full Article
  • Show original
  • .
  • Share
  • .
  • Favorite
  • .
  • Email
  • .
  • Add Tags 
1. Asam Pedas Kepala Ikan

Asam Pedas Kepala Ikan Image via Seismik Makan

Hidangan Asam Pedas Kepala Ikan ini memang menyelerakan. Ini kerana kuah asam pedas mempunyai rasa ikan yang sangat mantap. Resepi ini juga sangat memuaskan kerana mempunyai bendi dan tomato yang menyerap kuah asam pedas. Memang menyelerakan! 

Dapatkan resepi penuh Asam Pedas Kepala Ikan di sini.

2. Sardin Masak Lemak

Sardin Masak Lemak Image via Seismik Makan

Resepi Sardin Masak Lemak ini memang sangat lain daripada yang lain tetapi hasilnya begitu memuaskan. Campuran sos sardin, santan dan bahan kisar yang pedas pasti akan menggamit selera anda. Wajib cuba! 

Dapatkan resepi penuh Sardin Masak Lemak di sini.

3. Sambal Udang Petai

Sambal Udang Petai Image via Seismik Makan

Dengar sahaja tentang Sambal Udang Petai, anda pasti akan terliur. Sama ada anda minat makanan pedas atau tidak, Sambal Udang Petai memang hidangan yang wajib di meja makan kerana isi udang yang manis memang sesuai dinikmati bersama sambal petai.

Dapatkan resepi penuh Sambal Udang Petai di sini

4. Sotong Goreng Tepung

Sotong Goreng Tepung Image via Seismik Makan

Resepi Sotong Goreng Tepung ini wajib dicuba kerana sangat mudah untuk disediakan kerana anda hanya perlu menyediakan batter dengan menggunakan telur, tepung gandum dan tepung jagung. Walaupun agak simple, resepi ini sungguh enak dan rangup. Pasti tambah berkali-kali!  

Dapatkan resepi Sotong Goreng Tepung di sini

5. Tom Yam Santan Seafood

Tom Yam Santan Seafood Image via Seismik Makan

Hidangan Tom Yam Santan Seafood yang creamy dan pedas ini pasti akan menggamit selera sesiapa sahaja. Rasa kuah tom yam yang dipenuhi rempah ratus seperti serai, lengkuas dan bawang putih memang sesuai dengan rasa seafood yang mantap. Sangat menyelerakan!

Dapatkan resepi penuh Tom Yam Santan di sini

6. Sayur Campur Udang

Sayur Campur Udang Image via Seismik Makan

Jika anda mahu menyediakan lauk sayur yang mudah dan lazat, anda wajib sekali mencuba resepi Sayur Campur Udang Ini. Resepi ini memang mudah kerana udang tidak memerlukan masa yang lama untuk dimasak. Bukan itu sahaja, resepi ini juga hanya menggunakan bahan-bahan asas dapur seperti sos tiram. Senang sangat!

Dapatkan resepi penuh Sayur Campur Udang di sini

7. Ikan Kung Pao

Ikan Kung Pao Image via Seismik Makan

Jika anda inginkan resepi yang unik, anda wajib mencuba resepi Ikan Kung Pao ini. Rasanya seakan sama seperti lauk ikan masam manis tetapi apa yang membuatkan resepi ini menarik ialah rasa cili kering pedas yang menambahkan kick kepada hidangan yang unik ini. 

Dapatkan resepi penuh Ikan Kung Pao di sini.

8. Sotong Masak Kicap

Sotong Masak Kicap Image via Seismik Makan

Hidangan Sotong Masak Kicap ini sangat mudah untuk disediakan kerana anda hanya perlu menggunakan bahan-bahan asas seperti kunyit dan kicap manis. Sotong pula diperap dengan kunyit untuk menambahkan rasa manakala cili merah dan cili hijau pula membuatkan resepi ini menjadi lebih enak. 

Dapatkan resepi penuh Sotong Masak Kicap di sini

Untuk dapatkan banyak lagi artikel seperti ini, LIKE Facebook Seismik Makan serta FOLLOW kami di Instagram sekarang!

Image via Seismik Makan

Dapatkan banyak lagi resepi mudah dan melazatkan di sini:
Read Full Article

Read for later

Articles marked as Favorite are saved for later viewing.
close
  • Show original
  • .
  • Share
  • .
  • Favorite
  • .
  • Email
  • .
  • Add Tags 

Separate tags by commas
To access this feature, please upgrade your account.
Start your free month
Free Preview