Loading...

Follow MYTRAVELLICIOUS on Feedspot

Continue with Google
Continue with Facebook
or

Valid

A smartphone is one of the many essentials that I can't live without while I am doing my travels; but even if one of its many helpful functions is to display time, i find that keeping a wristwatch is something that I just can't skimp out on - not only can I easily see the time swiftly but it's also a great accessory! Now, when it comes to the best timeless piece, my new favorite would have to be August Timepiece.

At Royal Chulan Kuala Lumpur

Welcome August Timepiece to the family. It is now my 15th timepiece for my collection. There are only three choices you can choose from, which are white dial watch (black and brown leather strap) and black dial watch with black leather strap. You can visit their catalog here: https://www.haloaugust.com/collections/all

With background of Parliament Hall in Kuching, Sarawak

First thing what I like about the product is the postage. There are using DHL which meant the product is very exclusive. There is a simple white paper box to cover the watch. I really hope they can improve the box as to make it more exclusive next time. But no issue for me as the box will be gone after that.

Makati City from above

And here is the watch. A very minimalist, classic, modern design look with a black leather strap. To be honest, I did not use any leather strap for a long time, and here I am using a leather strap watch. I’ve been wearing it for a while now and it’s really a timeless piece and a versatile one too — I can wear it with my casual outfits, and also with more formal ones and it stays in tip-top shape even after all the time that I’ve been using it.

It’s a classic, ain’t it? And the best part is — it’s affordable and given the quality, I even think that it’s worth more than the price they’ve set for it; so come and get yours now! 

Jeepneys in Manila

I had received the watch two days before I need to travel to Philippines. So, during one week of my busy hectic schedule in Makati City, my travel partner aka my best travel companion is August Timepiece.

Waiting for the meeting

If you are interested to get one too for your collection, you can get 15% discount when using my promo code  MYTRAVEL15 for purchasing @august.timepiece's watches at www.haloaugust.com .


You can follow their FB too at www.facebook.com/august.timepiece/ 
Read Full Article
  • Show original
  • .
  • Share
  • .
  • Favorite
  • .
  • Email
  • .
  • Add Tags 

Walaupun Negeri Sembilan berdekatkan dengan Kuala Lumpur. Boleh dikira dengan jari mytravellicious berapa kali berpeluang menjejak kaki di sini. Al maklumlah asyik mengembara ke luar negara sampai terlupa di negara sendiri pun apa kurangnya. Pada 17-18 April yang lepas, mytravellicious sempat menerjah beberapa tempat menarik yang terdapat di Negeri Sembilan, bersama-sama pihak Tourism Malaysia Sentral bersempena dengan Tourism Malaysia Travel Mart @ Negeri Sembilan 2019 yang bertempat di Lexis Hibiscus Port Dickson. Kami telah pergi ke kawasan Nilai, Lukut, Seremban dan Port Dickson. Walaupun banyak lagi tempat yang menarik di Negeri Sembilan, mytravellicious kongsikan dulu pengalaman pada lawatan kali ini. Yang paling best, banyak tempat yang sangat menawan dan orang cakap "Instagram Worthy". Boleh follow instagram @mytravellicious.


1. The Adventurer's Web di AEON Mall Nilai

 

Untuk pengetahuan anda, AEON Mall Nilai baru sahaja dibuka pada bulan March 2019 yang lepas. Ini merupakan AEON Mall yang ke-28 di Malaysia. mytravellicious berkesempatan untuk menjejak kaki ke Mall yang baru ni. Sangat besar ye! Tujuan kami ke sini adalah untuk melawat THE ADVENTURER'S WEB, boleh dikategorikan sebagai taman tema mini Indoor. Di sini, ada tiga tempat yang anda boleh lawat iaitu Mini Science Technology & Discovery Centre, Dinasour Rangers dan Monster House. Anda boleh membeli tiket kombo ketiga-tiga tempat ini dengan harga RM49.



 

Tempat pertama yang kami lawat di Adventuer's Web adalah Mini Science Technology & Discovery Centre. Walaupun keadaaan di dalam ini nampak luas dan kurang menarik, itu adalah satu anggapan yang kurang tepat. Banyak aktiviti-aktiviti yang menarik boleh di dapati di sini di mana saya percaya akan memberikan pengetahuan baru tentang sains dengan anak anda. Apa yang menarik disini, terdapat trampolin, permainan chess gergasi, Whisper Dish, microsope experiment, mengenali serangga dan banyak lagi. Jangan lepaskan peluang dengan aktiviti "Education Hub" yang akan dijalankan mengikut jadual.


 

Tempat kedua yang kami lawat di sini adalah Monster House. Seperti namanya, rumah ini adalah untuk menguji keberanian anda. Sangat-sangat seram bagi mytravellicious. Teringat dengan rumah hantu "London Bridge" yang mytravellicious pergi bulan Februari yang lepas. Di dalam sini, cumalah hiasan dan boneka hantu, dan tiada hantu yang dilakonkan untuk menakutkan anda. Bukan untuk yang lemah jantung, dan bagi pendapat mytravellicious, kurang sesuai dengan kanak-kanak disebabkan sesetengah boneka yang agak seram dan dashyat, takut pula anak anda tidak berhenti menangis malam-malam.


 

Tempat yang ketiga disini adalah Dinasour Rangers. Banyak patung-patung dinasour di sini yang agak hidup bagi pendapat mytravellicious. Di sini juga terdapat permainan mini go-kart yang pasti menjadi kesukaan anak anda. Jangan lepaskan peluang untuk menyertai Raptor Maze yang mempunyai jadualnya yang tersendiri. Walaupun nampak seperti mudah, Raptor Maze pasti akan menghiburkan anda seisi keluarga/kawan-kawan dengan adegan menyelamatkan diri dari T-Rex. Agak mendebarkan disebabkan lakonan staf-staf disini terbaik dan membuatkan anda seolah-olah berada di dalam situasi yang sebenar.

Nak tahu lebih lanjut? 


2. Eagle Ranch Resort Port Dickson


 

 

Pertama kali menjejak kaki di sini dan secara jujur mytravellicious sangat kagum dengan persekitaran di sini. Setiap sudut adalah "Instagram Worthy" dan sangat sesuai sesiapa yang gemar bergambar. Eagle Ranch adalah sebuah hotel yang bertemakan "Cowboy" dan "Red Indian", setiap kawasan dan bentuk bilik adalah sangat unik. Mempunyai kawasan yang sangat luas dan pelbagai aktiviti-aktiviti yang menarik ditawarkan di sini seperti Go-Kart, Paintball, Memanah dan lain-lain lagi. Sangat sesuai untuk aktiviti "Team Bulding" sesebuah syarikat atau organisasi. Sesuai juga untuk mengisi masa lapang sekeluarga.

Nak tahu lebih lanjut? 


3. Wild West Cowboy, Lukut


 

Jika anda berdekatan dengan Lukut, jangan lepaskan peluang untuk singgah ke Wild West Cowboy. Di sini banyak aktiviti-aktiviti yang disediakan samada anda datang sekeluarga atau bersama kawan-kawan. Pertama sekali, mereka mempunyai tayangan wayang 5D dimana setiap masa mengikut jadual akan menawangkan filem yang berbeza. Anda akan di masuk ke alam 5D, dimana anda merasa getaran, angin, bau, dan suasana yang seakan-akan hidup. Yang paling seronok jika terdapat filem rollercoaster, seakan-akan menaiki rollercoaster yang sebenar. Aktiviti yang lain di sini adalah seperti Awake Escape (Dinasour), Awake Thrill (ada 4 pilihan: Snow White, Mummy Awake, Rumah Hantu, dan Galaksi). Di sini juga mempunyai restoran cowboy, permainan arcades, kedai cenderahati dan lain-lain lagi.

Nak tahu lebih lanjut? 


4. Lexis Hibiscus Port Dickson


 

 

Tempat yang paling "Instagram Worthy" bagi mytravellicious adalah Lexis Hibiscus Port Dickson. Jangan lepaskan peluang untuk menikmati kolam renang di luar bilik masing-masing. Untuk pengetahuan semua, semua bilik di Lexis Hibiscus Port Dickson mempunyai kolam renang masing-masing. Bilik yang ditawakan juga mempunyai 2 katil Queen yang besar, sangat bersesuaian membawa keluarga anda disini. Pandangan jauh dari atas menyaksikan susunan resort di Lexis Hibiscus Port Dickson adalah menyerupai sekuntum bunga raya, iaitu bunga kebangsaan Malaysia. Hari tu, mytravellicious berpeluang untuk menginap di bilik di kawasan salah satu kelopak bunga. Makanan yang di tawarkan untuk bersarapan adalah sangat banyak sekali. Di sini juga, anda dapat merehatkan fikiran anda semasa bercuti setelah penat lelah bekerja di bandar.

Nak tahu lebih lanjut? 


5. Muzium Tentera Port Dickson


 

 

Salah satu tempat yang paling banyak aku ambik gambar. Setiap tempat adalah sangat "stylo" untuk bergambar. Muzium Tentera Port Dickson sebuah muzium yang diselenggara oleh Tentera Malaysia. Masuk ada percuma. Selama ini, mytravellicious ingatkan muzium ini adalah kurang menarik, rupa-rupanya tanggapan mytravellicious adalah salah sama sekali. Sungguh padat info yang diberikan di dalam muzium ini. Setiap bangunan mempunyai tema sejarahnya yang tersendiri, malah iainya sungguh interaktif dan selenggara dengan baik sekali. Apa yang lebih menarik perhatian adalah pameran pengangkutan tentera di kawasan Muzium. Mesti anak-anak sangat suka melihat jet pejuang, kereta kebal, helikopter, keretapi dan sebagainya. Kalau mytravellicious teruja dengan muzium ni, apatah lagi budak-budak yang lain.

Nak tahu lebih lanjut? 



6. Dickson Dragon Cruise at Lexis Hibiscus Port Dickson


 

Semasa bermalam di Lexis Hibiscus Port Dickson, mytravellicious berpeluang untuk menikmati kapal cruise yang diberi nama Dickson Dragon Cruise. Kami berlayar di sekitar Lexis Hibiscus Port Dickson. Sungguh seronok menikmati angin yang sempoi untuk malam yang sangat kasual. mytravellicious sempat mendendang sebuah lagu karaoke "Anak Kampung" untuk teman-teman yang lain. Memang penuh dengan gelak ketawa sepanjang perjalanan kapal cruise ini.

Nak tahu lebih lanjut? 


7. Pusat Ikan Hiasan Port Dickson


 

 

Untuk pengetahuan anda, masuk disini adalah percuma. Pusat Ikan Hiasa Port Dickson juga salah satu tempat yang wajib dilawati jika ke Port Dickson. Di sini, anda boleh melihat pemuliharaan penyu-penyu termasuklah anak-anak penyu yang comel. Di dalam pula, terdapat banyak akuarium untuk pelbagai jenis ikan. Yang paling mytravellicious suka lihat sini adalah kuda laut. Sungguh indah ciptaan Allah S.W.T ini. Jarang anda jumpa tempat akuarium yang masuk secara percuma dan mempunyai pelbagai spesies hidupan laut.

Nak tahu lebih lanjut? 


8. Heritage Walk @ Seremban


  

 

Heritage Walk @ Seremban merupakan produk pelancongan terbaru di Seremban. Laluan warisan telah diperkenalkan untuk membantu pelancong-pelancong mempelajari bangunan-bangunan sejarah yang terdapat di Seremban. Hari tu, mytravellicious sempat berjalan selama satu jam untuk laluan warisan. Kami sempat ke Bangunan BSN, Bangunan Sains(Balai Bomba Lama), Masjid Jamek Seremban, Bangunan Penasihat Undang2, Lit Seng Gong Temple dan Balai Polis Lama Seremban. Perjalanan kami diakhiri di N9 Sungei Ujong Walk. Tahukah anda, sebelum ini nama lama Seremban adalah Sungei Ujong?. Ya, mytravellicious pun baru tahu. Inisiatif laluan warisan ini haruslah dipuji kerana ianya mengekalkan bangunan sejarah yang semakin dilupakan.

Nak tahu lebih lanjut? 
Telefon: +606- 660 2626
Read Full Article
  • Show original
  • .
  • Share
  • .
  • Favorite
  • .
  • Email
  • .
  • Add Tags 

As you know, myself and a group from Tourism Malaysia Sarawak went to Kelantan for 4 days and 3 nights for the Malaysia Surfcasting Tour 2019 at the Pantai Bisikan Bayu, Pasir Puteh, Kelantan. We had spent 2 nights in Kota Bharu, and 1 night in Pasir Puteh. In Pasir Puteh, we had stayed at Tok Aman Bali Beach Resort, as it just next beach from the Malaysia Surfcasting Tour 2019 happened.


Anyway, you can read my previous post regarding my Kelantan trip:

As I mentioned earlier, Tok Aman Bali Beach Resort is located at the Pantai Bisikan Bayu, in the district of Pasir Puteh about 50 km away from Kota Bahru. It had opened on November 2011, so almost 8 years old of resort.  There are about 100 rooms around here. 


 

 

We arrived Tok Aman Bali Beach Resort around 3pm. I was surprised how big the resort is. Hotel lobby is spacious with a moden interior, which woods furniture and a few wau bulan as a decoration to make it look like Kelantan. If you brought over your car, no worries, the car parking area is big and enough for everyone.


 

 

 

The checked-in was smooth. My room number was 2207. Located at the second floor and need a little bit walked. In the middle of the resort, there a big swimming pool. A can say, it little bit look like mini water park. As we had been told, the swimming pool here is one of the biggest in Kelantan. On the weekend, it always full house with the family on vacation. 


 


To be honest, when I entered my room. My first impression were the room look a little bit old and it is really spacious. I love the king bed, it is very comfortable. Writing table also a good touch for the room, it looks like a piano. There is a sofa in the room. My room also has a balcony with table and chairs facing the lake.


 

There is a traditional carved at the door of the cupboard. The bathroom  look a little bit old but clean. Got a bathtub, and there are some basic toiletries. There is a big transparent window between bathroom and the bed, and it close with blind. Basically it is for safety to monitor your children playing in the bathtub, or just for the romantic purposes, LOL.


 


For the breakfast, do not put high expectation. It just a hit and miss. Not to much variety but it is just enough to make your stomach full. There are western foods, local foods and traditional cakes. Do not forget to go up to the observation tower to see the resort view from the highest point.


 


Staying here, the best if you have your own transport. Around here, there a lot of restaurant where you can enjoy the best food. You can have your high tea or dinner at Restaurant Pulut Ikan Bakar, Ibunda Medan Bakar for their fried squid and prawns, Keropok Lekor Z and many more. For the attractions, you can go to the beach, learn the Malay architecture and wood carving at Nik Rashiddin Academy, visited wicked indivual house called Istani Bunian, or you can visit a Buddhist Temple with the highest Buddha Statue around Kelantan. I did not explore much around the resort as my schedule too pack and I might come back next time just to enjoy my holiday.


Check the prices of TOK AMAN BALI BEACH RESORT in Booking.com. Click Here!
Check the prices of TOK AMAN BALI BEACH RESORT in Agoda.com. Click Here!
Check the prices of TOK AMAN BALI BEACH RESORT in Hotelscombined. Click Here!
Check the prices of TOK AMAN BALI BEACH RESORT in Traveloka.com. Click Here!
Check the prices of TOK AMAN BALI BEACH RESORT in Hotels.com. Click Here!


Read Full Article
  • Show original
  • .
  • Share
  • .
  • Favorite
  • .
  • Email
  • .
  • Add Tags 

Hello Kelantan. It had been a while since I was here. The last time I explored Kelantan was with both of my parents for our Taiwan-Terengganu-Kelantan journey on 2017. Now, I am back in Kelantan with Tourism Malaysia Sarawak for the Malaysia Surfcasting Tour 2019 which held in Bisikan Bayu Beach, Tok Bali on 13th April 2019 (on my birthday!). As I spent 4 days 3 nights in Kelantan, I had an amazing stay at Hotel Perdana Kota Bharu for my 1st and last night in Kelantan, and formy 2nd night I had stayed in Tok Aman Bali (in other post), . Let me elaborate more my experiences while staying here.




I flew from Kuala Lumpur to Kota Bharu. From the airport, it was 20 minutes drive to the Hotel Perdana Kuala Lumpur. Luckily it was not a peak-hours. The hotel is not that high and the building itself looks very elegant from the . Once I arrived, I was greeted by the staffs, and the checked-in was smooth. Luckily they upgraded my room to the pool view pool. 



 


Hotel lobby is huge and elegant environment. They staffs around the lobby are very helpful and they always smile. What I love about this hotel, all the staffs are Malaysian. For your info, Hotel Perdana, the first premier hotel in Kota Bharu has undergone a major transformation into a luxury hotel. And it is a 5-star hotel.


 


 

 

I got a room on the third floor and there is a lift provided. They hotel have 2 wings of building. My room is so spacious. My room view was the swimming pool. As it was Thursday evening, actually the weekend just started in Kelantan (their weekend are Friday and Saturday), the swimming pool a little bit crowded with family. Plus, there are many food stalls around the pool as there a StreetFood Festival organised by the hotel itself. Unfortunately, I did not have a chance to swim in the pool as my schedule is too tight and I was saving my energy.




Talking about the room, everything 5-stars hotel should have, are in the room. Love the color of their carpet, make the surrounding looks very refreshing with the lime colour. The bed was super comforting. Bathroom was normal, without any bathtub. Love their toiletries. 




For the third night in Kelantan, we were back to stay in this hotel. My room again at the third floor. When I enter the room, there are a welcome letter from the manager to welcome me and it comes with the fresh fruits. Also, there was a fresh flower in RED colour which I do even know the name of the flower. I felt welcomed. After a few minutes, there was a knock in my room, when I opened I was surprised with the complimentary welcomes cakes delivered by their staff. It is delicious. 




As their breakfast, it served at Cerana Coffee House. Variety of foods. As you know, Kelantan popular with 'Nasi Berlauk' for their breakfast. Everybody compliment their Nasi Dagang & Nasi Kerabu, which was amazingly delicious. It is hard to see, live cooking show during the breakfast, but here, they make "LIVE" for "Kuih Puteri Mandi"





Thank you Hotel Perdana Kota Bharu for the excellent services and a warm hospitality during my trip in Kota Bharu. I will be back for sure.



Check the prices of HOTEL PERDANA KOTA BHARU in Booking.com. Click Here!
Check the prices of HOTEL PERDANA KOTA BHARU in Agoda.com. Click Here!
Check the prices of HOTEL PERDANA KOTA BHARU in Hotelscombined.com. Click Here!
Check the prices of HOTEL PERDANA KOTA BHARU in Traveloka.com. Click Here!
Check the prices of HOTEL PERDANA KOTA BHARU in Hotels.com. Click Here!


Read Full Article
  • Show original
  • .
  • Share
  • .
  • Favorite
  • .
  • Email
  • .
  • Add Tags 

Korang dah baca tak yang mytravellicious kongsikan tempat-tempat yang menarik di Kelantan? Jika belum, boleh baca disini: 15 Tempat Menarik di Kelantan Yang Wajib Anda Lawati. Seperti yang mytravellicious bagitau di blogpost yang sebelum ini, mytravellicious ke negeri Cik Siti Wan Kembang bersama dengan rombongan Tourism Malaysia Sarawak bersempena dengan Malaysia Surfcasting Tour 2019 yang telah berlangsung di Pantai Bisikan Bayu, Pasir Puteh, Kelantan pada 13 April 2019. 

Jika ke Kelantan, tidak sah jika anda tidak mencuba makanan-makanan di sana. Bak kata orang, Kelantan terkenal dengan pelancongan kulinernya, sebab kebanyakan restoran masakan Kelantan, adalah tidak mengecewakan (Bukan hanya di Kelantan, di negeri lain juga). Dengan ini, mytravellicious ingin kongsikan beberapa tempat makan yang best yang telah mytravellicious cuba sepanjang 4 hari 3 malam di sini.



1. Restoran Danial


 

 
 
 

Restoran Danial merupakan tempat pertama untuk kami menjamu selera di Kelantan. Sebuah restoran yang baru beroperasi, dan empunya restoran ini  pernah bekerja di restoran sebuah hotel 5 bintang di Kuala Lumpur. Sewaktu kami datang, hanya sebuah meja yang mempunyai pelanggan, mungkin belum ramai tahu kewujudan kedai ini. Apabila tiba makanan kami dihidangkan, kami agak terkejut kerana makanan yang dihidangkan adalah begitu banyak. Antara menu yang dihidangkan adalah seperti Cendol Pulut Tapai, Kangkung Tempura, Siakap 3 rasa, ayam mentega, Tomyam Poktek Seafoods, Somtam dan banyak lagi. mytravellicious sangat suka dengan Kangkung Tempura. Sedap! Cendol Pulut Tapai pun sangat sedap... Akhir kata, semua makanan yang dihidangkan adalah mempunyai kualiti yang tinggi dan yang paling penting tersangat lah sedap sehingga menjilat jari.

Alamat: Lot 353, Tanjung Emas, Jalan Pengkalan Chepa (Waze: Restoran Danial)


2. Selera Daun Pisang


 
Kami ke sini untuk makan tengahhari. Restoran ini mempunyai dua bahagian, bahagian luar adalah ruang terbuka dan bahagian dalam, adalah ruangan tertutup yang menggunakan penghawa dingin. Sesuai dengan nama restoran ini, nasi yang dihidangkan adalah beralaskan daun pisang. Menu kami pada tengahhari tersebut adalah seperti Ayam Kampung Goreng, Gulai Ayam Kampung, Telur Itik masak lemak, Ikan Bawal masak masam manis. Berselera sungguh masing-masing menikmati lauk yang dihidangkan. mytravellicious sangat suka dengan Ayam Kampung Goreng. Sangat garing dan sangat susah untuk berhenti makan.


3. Restoran Pulut Ikan Bakar


 

Pada hari kedua, kami telah menginap di Hotel Tok Aman Bali. Kami sempat singgah di Restoran Pulit Ikan Bakar untuk santai petang. mytravellicious telah menikmati Pulut Ikan Goreng untuk kali pertama. Di dalam pinggan, dihidangkan pulut serta parutan kelapa dan seekor ikan goreng yang masih panas. Pada mulanya, melihat dengan kombinasi bahan-bahan di dalam pinggan, perasaan agak berbelah bagi. Tetapi setelah suapan pertama, mytravellicious agak terkejut dengan kenikmatan menu tersebut. Tak sangka, kombinasi pulut dan ikan goreng adalah tersangatlah sesuai. Kepada rakan yang belum mencuba menu ini, dipersilakan. Tipsnya, harus makan pulut bersama ikan goreng yang baru sahaja digoreng dan diangkat dari kuali. Fuh! Sedap ya amat!


4. Pasar Siti Khadijah


 

 

Jika anda ingin mencari kuih-muih traditional, anda bolehlah pergi ke Pasar Siti Khadijah untuk makan pagi. Terdapat pelbagai jenis kuih muih yang anda jarang nampak disini. Di Kelantan, sangat terkenal dengan menu nasi berlauk untuk makan pagi, maka di sini juga terdapat perlbagai juadah lauk untuk dipilih sebagai pembekal tenaga anda di waktu pagi. Jika sampai di pasar Siti Khadijah, pergi ke tingkat atas ya.


5. Keropok Lekor Z


 

 

Kami sempat singgah untuk menikmati keropok lekor. Ingatkan tidak akan berjumpa dengan kedai keropok lekor disebabkan keropok lekor sangat sinonim dengan negeri Terengganu. Alangkah indahnya apabila diberitahu bahawa kami akan singgah di keropok lekor. Lama dah tak pekena keropok lekor asli. Kami singgah di Keropok Lekor Z. Fuh, pembuatan keropok lekor di lakukan di depan kedai itu sendiri. Anda boleh mencuba sebatang dua keropok lekor sebelum membelinya. Ternyata, setelah makan satu, anda akan rasa nak lagi, maka kami pun duduk di situ untuk menikmati lebih banyak keropok lekor. Seriously, sangat sedap. Kedai ini hanya bersempadan dengan Terengganu sahaja. 


6. Ibunda Medan Ikan Bakar


 

Kami ke sini bukanlah untuk mencari ikan bakar, tetapi ingin merasai sotong dan udang celup tepung. Alang-alang kami dah kelaparan, terus makan dengan nasi putih. Ditambah lagi rojak buah sebagai makanan sampingan. Misi kami telah berjaya. Walaupun ada lagi tempat yang dikatakan lebih enak, tapi singgah kat sini pun dah mencukupi sebab dekat dengan hotel kami.


7. Anjung Rebana


 


 

 

Kemungkinan nama Anjung Rebana tidak akan dilupakan kerana disini juga adalah tempat rombongan menyambut hari kelahiranku yang ke *tut*. Apa-apapun terima kasih kepada Tourism Malaysia Kelantan & Sarawak kerana sanggup membuat kejutan kek harijadi. Anjung Rebana adalah sebuah restoran yang boleh dikatakan sangat selesa. Sesuai dijadikan tempat untuk acara rasmi. Menggunakan meja bulat dan boleh duduk 10 orang, mereka menyediakan masakan-masakan Kelantan yang enak. Menu-menu yang dihidangkan pada malam tersebut adalah seperti ikan masak 3 rasa, udang mentega, sotong telur masin, ayam lemon, tomyam daging, telur sarang burung, sayur-sayuran dan banyak lagi. Berselera sungguh pada malam tersebut. Jika ke Kelantan, bolehla bawak keluarga untuk makan malam disini.


8. Seni@Kelate, Perkarangan JKKN 


Setiap hari, akan terdapat banyak gerai makanan disini. Pada hujung minggu, anda boleh menikmati makanan dengan persembahan seni yang dipersembahkan oleh pihak JKKN. Ada juga kumpulan busker menghiburkan tetamu yang datang. Makanan-makanan hipster pun banyak dijual disini. Hanya buka pada malam hari.


9. Ayang Cafe 


 

Kedai yang berwarna pink ini bukanlah dimiliki oleh Dato Vida. Inilah kedai makanan pagi yang popular dikenali sebagai Ayang Cafe. Jika kesini, menu yang harus dicuba adalah Roti Ayang ataupun Roti Kasih. mytravellicious rambang mata pagi tersebut, makan kedua dua jenis roti. Sumpah sedap. Tak ingat yang mana satu roti kasih, mana satu roti ayang. Anggapjer makan roti kasih ayang. Gituh. Pemilik kedai pun agak ramah, tidak hairanlah kedai ini memang pelanggannya tidak putus-putus. Servis pun agak cepat. Pelbagai jenis nasi lauk / dagang di dapati disini. Kuih-muih pun ada. Dah cuba sekali, mesti anda termimpi-mimpi.


10. Restoran Nasi Ulam Cikgu


 

 

Inilah restorang paling popular seantara Kelantan. Jika anda google tempat makan yang paling best, mesti Restoran Nasi Ulan Cikgu tidak akan ketinggalan masuk di dalam senarai. Alhamdulillah, mytravellicious berpeluang akhirnya makan tengahhari sini. Pemilik restoran pun sangat ramah dan telah memperkenalkan jenis-jenis sayur ulam. Walaupun mytravellicious bukanlah peminat sayur dan ulam yang tegar, mytravellicious tetap mencuba untuk merasai ulam-ulam. Ternyata mytravellicious masih tidak meminati. Tetapi, mengikut feedback rakan-rakan yang lain, ulam-ulaman di sini adalah sangat sedap dan lauk pauk pun sedap. mytravellicious paling leka makan ayam kampung goreng. Sedap!


11. Pantai Cahaya Bulan


 

Terdapat banyak gerai di sepanjang pantai. Sudah tentu banyak pilihan yang ada. Kami sempat singgah di satu gerai disini untuk minum santai petang. Sempat menikmati jajan goreng-gorengan, keropok lekor, aiskrim pasu, dan mee ketam. Mungkin kedai yang kami pegi bukanlah kedai yang paling best sebab makanannya adalah biasa-biasa sahaja. Tetapi, jika ingin membuang masa disini, apa salahnya. Tips: cari kedai yang ramai orang.


12. Lokcing ,Sata, & Otak-otak di Pantai Bisikan Bayu


 

Semasa kami mengunjungi Pantai Bisikan Bayu, kami asyik menikmati Lokcing iaitu Satay Bebola Ikan. Bukanlah seperti 'fishball' biasa, iainya lebih kurang macam keropok lekor tapi lebih nipis. Di tepi-tepi pantai juga banyak yang menjual sata & otak-otak. Cari yang panas untuk dimakan segera. 


13. Coconut Shake Ketagih di Dataran Pintu Gerbang Kota Ismail Petra


Berhadapan dengan Istana Jahar dan di dataran Pintu Gerbang Kota Ismail Petra, anda akan nampak seorang peniaga coconut shake. Coconut Shake Ketagih nama diberi, sangat sesuai sebab satu mungkin tidak cukup dengan keadaan cuaca yang panas. Apabila ditanya, dikatakan mendapat resepi dari atuk nya berasal dari Thailand. Yang unik adalah, shakenya sudah disediakan dan disimpan di dalam kotak ais. 


KesimpulanSudah tentunya, banyak lagi tempat makan yang best di Kelantan. Ini hanya mytravellicious kongsikan tempat makan yang mytravellicious sempat pergi. Insyaallah kita akan kembali lagi sebab memang tak puas. Kalau nak disenaraikan tempat makan, mungkin seminggu pun tak cukup.

P/S Sepanjang kami berada di Kelantan, kami telah menggunakan perkhidmatan syarikat Doremi Travel & Tour Sdn Bhd. Anda boleh klik pada backlink tersebut untuk menghubungi syarikat berkenaan. Van (bas persiaran) yang bersih dan mempunyai tour guide yang berpengalaman. Terima kasih kepada Tourism Malaysia Sarawak dan Tourism Malaysia Kelantan di atas trip ini.
Read Full Article
  • Show original
  • .
  • Share
  • .
  • Favorite
  • .
  • Email
  • .
  • Add Tags 

Pada April 2019, mytravellicious berpeluang untuk melawat Kelantan untuk kali ketiga. Tetapi kali ini, mytravellicious datang dengan rombongan dari Tourism Malaysia Sarawak sempena Malaysia Surfcasting Tour 2019 yang telah berlangsung di Pantai Bisikan Bayu, Pasir Puteh, Kelantan pada 13 April 2019. Sepanjang 4 hari 3 malam di Kelantan, mytravellicious berpeluang untuk melawat beberapa tempat menarik di sana. Mungkin anda boleh jadikan catatan mytravellicious sebagai panduan jika anda merancang hendak melawat Kota Cik Siti Wan Kembang ini. 

1. Pasar Siti Khadijah


Tempat ini adalah yang pertama kami jejaki di Kota Bharu. Boleh dikatakan tempat yang wajib di lawat jika ke Kelantan. Pelbagai jenis makanan, buah, sayur-sayuran dan buah tangan terdapat disini. Di sini juga sangat sesuai untuk bersarapan pagi kerana terdapat pelbagai kuih-muih traditional yang ditawarkan. Baju batik dan kain sampin juga boleh didapati disini.


2. Tambatan Diraja


Tempat ini merupakan sebuah jeti kecil di Persisiran Sungai Kelantan. Mempunyai struktur yang dicat warna kuning iaitu warna diraja. Bersebelahan dengan tambatan ini, terdapat satu bangunan menara, tetapi sewaktu kami ke sana, iainya tutup.


3. Istana Jahar


Jangan lepaskan peluang untuk melawat Istana Jahar jika anda ke Kota Bharu. stana Jahar kini dijadikan sebagai Muzium Diraja Negeri Kelantan.  Muzium ini mempamerkan sejarah kesultanan Negeri Kelantan daripada zaman awal hinggalah kepada pemerintahan Sultan Kelantan pada masa sekarang.  Ruang pameran yang terdapat di bangunan Muzium ini dibahagikan kepada beberapa bahagian seperti peralatan senjata, pakaian tradisi, dan hal-hal lain yang berkaitan dengan kesultanan. Walaupun telah dijadikan Muzium tetapi reka bentuk asal bangunan ini tetap dipelihara.  Seni binanya yang unik dengan ukiran-ukiran yang cantik telah menyerikan lagi bangunan istana yang dijadikan muzium itu.


4. Pintu Gerbang Kota Ismail Petra


Bagi mytravellicious, jika tidak bergambar dengan pintu gerbang Kota Ismail Petra, memang tidak sah jikalau anda melawat Kota Bharu. Pintu Gerbang Kota Sultan Ismail Petra atau dikenali juga sebagai Menara Rehal merupakan mercu tanda bagi Negeri Kelantan khususnya Kota Bharu. Kawasan ini merupakan kawasan tumpuan utama pelancongan di Kelantan kerana dikawasan ini letaknya monumen-monumen bersejarah seperti Istana Jahar, Padang Merdeka, Bank Pitis, Bank Kerapu, dan Istana Balai Besar. Selain monumen bersejarah, kawasan ini juga berdekatan dengan beberapa tempat menarik yang lain termasuk Kampung Kraftangan, Muzium Kraftangan, Muzium DiRaja, Masjid Muhammadi, Menara Tinjau, Tambatan Di Raja, Bazar Buluh Kubu dan juga Pasar Besar Siti Khadijah. Tetapi yang tidak bestnya, di kawasan ini terdapat banyak yang berniaga di persekitaran, maka, untuk anda mengambil gambar yang baik adalah tipis sekali.


5. Wat Photiyan Phut Thak Tham


Wat merupakan kuil bagi agama Buddha. Disini juga dikenali sebagai Kampung Balai. Jika dilihat kuil ini seakan-akan dikelilingi oleh dua ekor naga. Dari jauh anda sudah pastinya nampak akan kuil ini kerana terdapatnya patung Buddha yang berwarna putih setinggi 33 meter yang merupakan antara patung Buddha yang tertinggi di Asia Tenggara. Terdapat sebuah pokok besar dimana dipercayai dapat menunaikan hajat, dimana mereka perlu menulis hajat mereka di atas kertas, digulung bersama dua ketul lilin, dan di baling ke atas dahan pokok tersebut. Semakin tinggi ianya tersangkut, maka semakin dekat hajat tersebut akan ditunaikan.


6. Akademi Nik Rashidin


Jika anda mempunyai banyak masa, luangkan masa 2-3jam untuk mempelajari tentang seni ukiran di Akademi Nik Rashidin. Disini, terdapat sebuah rumah tradisional Melayu yang dikenali sebagai Muzium Rumah Terengganu yang berusia 190 tahun. Galeri Ukiran Kayu dapat membuka mata anda tentang budaya and cerita sebalik ukiran-ukiran pada zaman dahulu. Anda juga dapat belajar lebih mendalam lagi tentang keris Melayu. Apa yang menariknya, penerangan akan dibuat oleh Puan Rosnawati sendiri iaitu pemilik Akademi Nik Rashidin dan juga seorang pakar dalam ilmu ukiran dan arkitektur.


7. Istana Bunian


Terletak di  Kampung Tok Burung, Bachok. Dikenali sebagai Istana Bunian. Rumah individu yang dimiliki oleh En Hashim bin Abdul Rahman yang telah dibina sejak tahun 1987 sehingga sampai hari ini tetapi belum siap2 lagi. Owner dia buat rumah ni sendiri tau sbb dia pun tukang buat rumah. En Hashim selalu menghapuskan rekaan rumahnya jika beliau berpendapatan rekaan tersebut tidak menarik dan menukar dengan rekaan baru. Sampai hari ini kos pembinaan rumah ini mencapai RM1.5juta. Kenapa dinamakan Istana Bunian, ia adalah misteri... Seperti Cappadocia pulak rasanya..


8. Seni@Kelate di Perkarangan JKKN 


mytravellicious juga berpeluang untuk mengunjungi Seni@Kelate yang diadakan di Perkarangan JKKN. Banyak gerai-gerai makanan yang sedap disini. Hiburan untuk kanak-kanak juga sangat meriah. Yang lebih menarik, terdapat persembahan-persembahan seni yang dipersembahkan disini secara percuma, seperti wayang kulit, teater Mak Yong, Dikit Barat dan sebagainya. Bagus sekali acara seperti ini diteruskan untuk meneruskan budaya bangsa negeri Kelantan


9. Asni Batik & Asni Boutique House

 

mytravellicious sempat singgah di Asni Batik di mana tempat batik itu sendiri di buat. Anda boleh melihat proses mencanting batik sini. Sungguh menarik. Di sini terkenal dengan batik lukis. Mereka juga mempunyai batik cetak, tetapi coraknya adalah ringkas dan besar. Asni Boutique House pula menawarkan batik yang telah siap. Sungguh menawan semua batik yang dijual. Rambang mata dibuatnya. Sempat membeli beberapa helai pakaian untuk dihadiahkan kepada emak mytravellicious.


10. Galeri Wau Pak Sapie


Allahyarham Pak Sapie adalah seorang pembuat wau bulan yang terkenal dan merupakan diantara orang yang terakhir pembuat wau bulan. Walaupun galerinya agak kecil, anda juga boleh melihat pelbagai corak dan saiz wau bulan disini. Disini, proses membuat wau bulan juga ditunjukkan. Wau bulan adalah sangat ikonik untuk negara Malaysia, seperti Bunga Raya dan Keris. 


11. Ayu Fashion

 

Sebuah lagi kilang batik yang popular adalah Ayu Fashion. Apa yang menarik di sini adalah Ayu Fashion menghasilkan batik cetak. Tetapi corak cetak adalah sangat halus dan berkualiti. Di kilang batik mereka, terdapat lebih 5000 corak petak yang disusun diseluruh kilang. Melihat kepada hasil batik, tidak hairanlah jika melihat ada harga yang agak tinggi berdasarkan kualiti corak batiknya.


12. Pantai Cahaya Bulan


Sebuah pantai yang agak popular di Kelantan. Sempat meluangkan masa di sini seketika sambil menikmati hidangan maggi ketam. Terdapat banyak restoran sebagai pilihan mengisi perut anda. Boleh juga menikmati ais kacang sambil menikmati angin bayu dari laut.


13. Pantai Senok


Pernah viral suatu ketika dahulu kerana pokok tirus disini seakan-akan yang terdapat di Pulau Nami, Korea Selatan. Untuk kesini, jalannya agak sempit kerana jalan kampung. . Jika anda kesini pada petang hari, jangan lupa membawa ubat sapu nyamuk kerana bagi mytravellicious, nyamuk disini sungguh bermaharajalela. Walaubagaimanapun, sangat cantik untuk bergambar. Cuma mytravellicious mahu berpesan, kepada pelawat-pelawat, jagalah kebersihan persekitaran jika singgah ke sini.


14. Wakaf Che Yeh


Tempat membeli belah pada malam hari. Banyak pakaian-pakaian menarik yang dijual. Boleh dikatakan seperti pasar malam ataupun pasar minggu. Anda bolehla tawar-menawar, tipsnya jika anda pandai bercakap bahasa Kelantan, maka lebih murahlah anda dapat harga tawar-menawar tersebut.


15. RS Serunding Hajah Ramlah


Boleh dikatakan sebagai kilang serunding. Di Kelantan, sangat sinonim dengan serunding dan anda boleh membeli untuk dijadikan buah tangan. Disini, terdapat serunding daging import, daging tempatan, ayam, dan ikan. Yang menariknya, anda boleh merasa sendiri serunding sebelum membeli. Yang paling best, harganya lebih murah RM5-RM10 dari harga pasaran.
Read Full Article
  • Show original
  • .
  • Share
  • .
  • Favorite
  • .
  • Email
  • .
  • Add Tags 

"Malaysia Petroleum Club" is one of the prestigious club in Malaysia and had been established on 1991. It is located at the KLCC Twin Tower, Level 41, 42 & 43 in Kuala Lumpur, Malaysia which is the tallest twin tower in the world today.


  

 

 

For IFTAR this year, some new changes been done where the children are allow to enter the Malaysia Petroleum Club with their family to enjoy the Iftar buffet spread while enjoying the beauty of Kuala Lumpur at night. It also giving a chance to everybody for experiencing  to enjoy the magnificent of KLCC Twin Tower from Level 43. If you are having an Iftar at here, you will get a chance to enter the Sky Bridge at Level 42 for free of charge (T&C applied). Do you know the price to enter skybridge alone is about (RM45, through Klook)? So, it is worth your money if you having your IFTAR here.

 

 

At Malaysia Petroleum Club, they served more than 100 fresh menus,  from local cuisines till the western cuisines. For the children, there a special foods awaiting for them. Here also, there will be a live cooking, where the main dish will be specially prepared by their very experienced chefs, they are Chef Shahrul & Chef Shukor. As the local favorites during Ramadhan, there will be "Kambing Golek" special for the lamb lover. The menus will be different everyday.


 


 

During you enjoy the amazing food at the Malaysia Petroleum Club, you will be entertained with the relaxing music from experienced acoustic band called "Seri Cahaya". I am sure your evening will be amazing.



Based on their T&C of the building, there are Dress Code to follow if you want to go to Malaysia Petroleum Club. Round neck T-shirt, Torn/Fancy Jean, Sandal, Short Pants or sexy dress are NOT ALLOWED to enter the building itself. The conclusion is, you need to be smart and proper dress if you want to have the IFTAR here. Then, if you need to go to Level 43, you will need to register and get the visitor card at the building lobby first.


 

During Ramadhan, Malaysia Petroleum Club will open from 6th May 2019 (Monday) - 01st June 2019 (Saturday) from 6.30pm till 10pm including Public Holiday, and will closed on Sunday.


 


 

Price for the Early Bird is RM 98 nett per person, start selling from 18th March 2019 till 27th April 2019. Original price is RM 128 nett (Adult) and Child (6-12yo) / Senior Citizen (Above 60yo) is RM68nett. Like I said before, the Iftar is open to all.



For more information and booking, you can contact Shikin at number +603-21663200 or +6017-6466183 (WhatsApp only) or Joe at +601626543122)
Read Full Article
  • Show original
  • .
  • Share
  • .
  • Favorite
  • .
  • Email
  • .
  • Add Tags 

Cyberview Resort & Spa is one of my favourite spot for 'berbuka puasa' because of their variety and quality of food. If you arelooking for berbuka puasa near Putrajaya/Cyberjaya, lets 'berbuka puasa' within the backdrop of a serene tropical garden. Feast on 30 concept stalls offering a multi-cultural delicacies. Bringing back their signature 'seafood live-on-the-wok' fresh swimming tiger prawns and crabs are cooked on the spot to your own preference. Yes, the seafood served really fresh.

With 30 stalls, the feast spread offers Malay, Chinese, India, Japanese, Korean and Italian favourites. Be tempted by mouth-watering BBQ charcoal grilled prawns, mussels, squid, jumbo sausage, chicken drummet, beef fillet and lamb cutlet. Traditional rotational kampung menus are also not exempted from the range of more than 350 items on offer. 


 

 


 

 


 

Among the must-have menus include warung masak lemak and gulai kawah with daging, ayam, itik and ikan salai. Alternatively, choose your own selection of fresh patin, tilapia, salmon and get the Chef to cook the asam pedas or masak tempoyak to your perfection on the spot for you. Saving the best for last, never-to-say-no to Deepfried Homemade Crispy Musang King Durian Rolls.


 

 


Walk-in price of Iftar Warisan Rasa is RM138 nett per adult, RM68 nett per child and 30% discount for senior citizen. 

Early bird voucher available for limited time period until 6 May 2019 at RM110 nett per adult, RM55 nett per child. 

As a gesture of appreciation to their guest for their continuously support throughout the years a complimentary hot air balloon sunrise ride for 2 pax is accorded for every group booking of 200 pax.


Read Full Article
  • Show original
  • .
  • Share
  • .
  • Favorite
  • .
  • Email
  • .
  • Add Tags 

On 13th April 2019, around 1570 participants coming from around Malaysia joined the Malaysia Surfcasting Tour 2019 which held at Pantai Bisikan Bayu, Tok Bali, Kelantan. This is the second leg of the tour, where the first tour was held at Pantai Puteri, Malacca. Malaysia Surfcasting Tour 2019 - Kelantan was organized by Tourism Malaysia Kelantan, collaboration with Wak Jali Event Management, and sponsored by Igloo and Adabi.

 


The competition started sharp at 8.30am and 2.5km of Pantai Bisikan Bayu was full with surfcasters. The fee for the competition is RM80 for each fishing rod. This is the biggest surfcasting competition which was ever held in Kelantan. 


 

Mat Dahab Ismail, 64 years old from Kota Bharu, Kelantan, caught 8.27kg of  stingray had won the competition and brought home of cash RM70,000. Second place is Rohaizat Abdul Shukur from Bukit Rambai won the prize of cash RM12,000 and third place is Muhammad Ridhuan Abdul Aziz from Pasir Puteh, Kelantan won the price of cash RM5000.

 

Congratulation for all the winners of the second leg of Malaysia Surfcasting Tour 2019. Next venue is Pantai Remis, Selangor on 28th May 2019. Perodua Bezza, Myvi and Axia are waiting for the winner with the highest overall points accumulate from all ten venue of Malaysia Surfcasting Tour 2019.

Photo credit: sunahsukasakura.com

If you interested to join for the next tour, do visit www.wakjalitour.my for more info.

Read Full Article
  • Show original
  • .
  • Share
  • .
  • Favorite
  • .
  • Email
  • .
  • Add Tags 

Separate tags by commas
To access this feature, please upgrade your account.
Start your free month
Free Preview